Respect voor elkaar is het belangrijkste ingrediënt voor een succesvolle relatie. Als er geen respect meer is voor elkaar betekent dit meestal een flinke relatiecrisis of het einde van de relatie.

Als partners zich niet meer gerespecteerd voelen, en als andere mening of inzicht niet wordt getolereerd en gerespecteerd door de partner kan dat een hoop spanning creëren. Na verloop van tijd zullen beide partners zich steeds ongelukkiger voelen in de relatie.

Wat is elkaar respecteren?

Het betekent dat partners elkaar waarderen en beschaafd met elkaar omgaan. Een voorbeeld is dat ze het niet accepteren om grof met elkaar om te gaan en elkaar geen namen noemen. Dat ze het er allebei over eens zijn dat ze elkaar niet expres onderuit willen halen, de huid vol schelden, elkaar vernederen zowel fysiek als emotioneel. Ze nemen elkaars wensen en meningen serieus en doen deze niet af als belachelijk en onbelangrijk.

Respect tonen doe je niet alleen door negatief gedrag naar elkaar niet  te tolereren, maar ook door juist een positieve houding naar elkaar aan te nemen. Als jij echt geïnteresseerd bent in je geliefde, in de wereld van je geliefde, waar hij of zij mee bezig is dan is dat ook een vorm van respect tonen.

Je kunt bijvoorbeeld aan tafel de dag doornemen met je partner. Vraag deze hoe de dag is verlopen en geef geen negatief commentaar. Laat de ander vertellen hoe hij of zij de dag heeft ervaren. Je kunt zelfs vragen wat was het beste wat je vandaag is overkomen? Wat was moeilijk of wat raakte je? Op die manier is er echte interesse en meer diepgang.

Ook als je in de familie onderwerpen aansnijdt ben je er dan van bewust dat iedereen zijn eigen kijk heeft op de dingen. En alles mag er zijn. We zijn niet allemaal hetzelfde. En elke situatie is weer anders waarop iedereen zijn eigen manier zal hebben van reageren en ervaren. Denk alleen maar aan alle verschillende methodes en ideeën over opvoeding! En waarom zou die van jou beter zijn dan van een ander?  Probeer dit te respecteren. En haal nooit je partner onderuit in gezelschap!

Hoe kun je leren om elkaar meer te waarderen in een intieme relatie? Als partners elkaar steeds weer liefdevol complimenteren en aandacht geven dan  zullen ze zich minder snel aangevallen voelen en kun je ook meer hebben als het een keertje iets minder goed gaat.

Ga met je partner om zoals je zelf ook graag zou willen dat er met jou om gegaan wordt! Zie elkaar als gelijkwaardige mensen, allebei met je eigen waarden en ideeën. Voel je niet aangevallen als jullie op bepaalde vlakken het niet altijd met elkaar eens zijn. Verschillen mogen er zijn, respecteer die dan ook.

You may also like