Bert Profiel

Contact – Boeken ?

@: Bert Louissen
Tel: 06-55364168

Zie voor meer informatie mijn contact en boekings pagina
tip: als u op de foto's klikt worden deze vergroot weergegeven

F.A.Q

Alles wat afwijkt van wat men als normaal pleegt te beschouwen prikkelt altijd weer de klieren van nieuwsgierigheid en angst. Mijn blindheid is ook zoiets en dus probeer ik zo goed mogelijk ieders nieuwsgierigheid omtrent mijn handicap te bevredigen. Daarom nu de meest gegeven antwoorden op de meest gestelde vragen en vooronderstellingen.

Vraag: ‘Kunt u helemaal niks zien?’

Antwoord: ‘Inderdaad, helemaal niks.’

Vraag: ’Bent u zo geboren?’

Antwoord: ‘Ja, geboren en getogen, een door en door echte blinde!’

Vooronderstelling: ‘Dan heeft u een dubbel zo goed gehoor als wij.’ Antwoord: ‘Nee, ik gebruik het anders omdat ik gespitster ben op geluid, want dat is een belangrijke informatiebron.’

Vraag: ‘’Kunt u aan de stem horen hoe iemand is?’

Antwoord: ‘Soms. Een stem kan zowel een open als gesloten boek zijn, zoals u ook aan iemand wel of niet kan ‘zien’ hoe die is.’

Vraag: ‘Mist u dan niks?’

Antwoord: ‘Hangt ervan af. Soms word ik knap jaloers en gefrustreerd als ik al die auto’s en fietsen om me heen zie razen en wou ik dat ik mijn rijbewijs had. Maar eenmaal in m’n vertrouwde omgeving is dat gevoel van iets missen helemaal weg.’

Vraag: ‘U zegt dat u kijkt, maar dat kunt u toch helemaal niet?’

Antwoord: ‘Kijken kan ook met je handen, je oren en je neus. Het is maar hoe je het bekijkt.’

Vooronderstelling: ‘Blinden zijn allemaal muzikaler dan zienden.’

Antwoord: ‘Nee hoor! Dat lijkt zo doordat wij iets meer op geluid gericht zijn.’

Vooronderstelling: ‘U telt zeker alle stappen als u ergens naar toe moet.’

Antwoord: ‘Als ik dat deed had ik niet veel ruimte in m’n geheugen om liedjes of andere zaken op te slaan. Bovendien zijn de stappen niet altijd gelijk dus dat zou dan een warboel van jewelste in m’n hoofd opleveren.’

Vraag: ‘Hoe droomt u dan? Wij zien namelijk beelden.’

Antwoord: ‘’Ik droom in geluid en indrukken van de omgeving. Het geluid klinkt ongeveer als in een film.’

‘’Wij zien allerlei dingen om ons heen, buiten of in ruimte om ons heen. Hoe ervaart u dat?’

Antwoord: Mijn overzicht is natuurlijk wel beperkter. Ik ruik buiten de geur van bloemen of pas gemaaid gras, dat is voor mij van wezenlijk belang. Een ruimte, bijvoorbeeld een kamer, neem ik waar met m’n gehoor als het gaat om de grootte en diepte, met m’n schoenen of voeten voel ik de vloer en ik combineer alle informatie vorm tot een beeld wanneer ik een aantal keren door de kamer heb gelopen.

En dan vertel ik dat ik kook, de was en de boodschappen doe, met trein en bus reis en daarbij hulp vraag en krijg wanneer dat nodig is.

Schroom niet hulp aan te bieden! Beter teveel dan dat ik naar de verkeerde bus loop. Of wellicht blijft het bij een gezellige babbel als ik geen hulp nodig heb. Tot Ziens!

Leave a Reply