Bert Profiel

Contact – Boeken ?

@: Bert Louissen
Tel: 06-55364168

Zie voor meer informatie mijn contact en boekings pagina
tip: als u op de foto's klikt worden deze vergroot weergegeven

De W van koningslied.

Achteraf gezien had onze nieuwe koningin geen inburgeringscursus hoeven volgen. De nieuwe emigranten trouwens ook niet. Zonde van al die moeite, tijd en bakken verspild geld. Om nog maar te zwijgen over de opstellen en dictees die scholieren straks zullen moeten maken. Tenminste, niet zolang ons volprezen koningslied serieus genomen wordt!

Volgens het oranjecommitee onder leiding van musicalkoning Joop van den Ende moest er een lied komen voor de inhuldiging van ons koningspaar dat ons volk zou verbroederen. Blijkbaar gold er geen enkel bezwaar als de taal en stijl een beetje verkracht zouden worden. En daar was het dan…

En nu moesten we het allemaal voor de koning uit ons hoofd gaan leren en dan uit volle borst zingen. Leve de W van Altijd winnen en stampot eten!
Heel veel reacties op twitter; wat een slecht lied! Ook op de snijtafel is het gemangeld en ik vind het volkomen terecht.

Niemand schijnt of wil de gevolgen van deze opgeblazen onzin overzien. Misschien komt dit nog na de uitvoering als de kelen schorgeschreeuwd zijn en de roes is uitgeslapen. Hier is alvast iets om over na te denken.
Als een lagere schoolleerling nu aan komt met een zin als “De dag die ik wist dat zou komen.” en zijn leraar zegt: “Nee, dat kan niet, daar krijg jij een onvoldoende voor.” zal het kind zeggen”Maar het stond in het koningslied, Ewbank heeft het geschreven, we moesten het allemaal leren voor de koning en koningin, hij vond het goed en dus kan het.” De leraar staat voor schut, wat moet hij nog zeggen?

Afgezien dat Ewbank en de andere tekstschrijvers, de topartiesten, Joop van den Ende, Frits Spits en de rest van de kliek narcistische trekken kunnen worden aangerekend, minachten ze onze taal, het onderwijs, het koningspaar en het Nederlandse volk.
Natuurlijk, er zijn grotere problemen... Problemen die schreeuwen om een oplossing. Maar laten we dat niet constant gebruiken als argument om deze opgeblazen rotzooi te slikken en het dan met z’n allen op koningsdag te zingen.
Bij een volgende en weer zo belangrijke opdracht hoop ik dat er mensen worden benaderd die hun taak serieuzer opvatten. Mensen die een goede, waardige taal- en stijlcorrecte tekst met een voor iedereen duidelijke en begrijpelijke boodschap kunnen schrijven. En een commissie die op de rem trapt wanneer dat nodig is of desnoods alternatieven aandraagt. Die tekst kan best met een kwinkslag of de nodige humor, daar leent onze taal zich uitstekend voor! Nog wel…

Is er nog iets goeds aan dat koningslied?
Ja! Mijn uitlachspieren maakten overuren bij het horen van zoveel bij elkaar geharkte onzin. Dat Nederlandse topartiesten pulp van gerenommeerde tekstschrijvers durven te zingen voorspeld niet veel goeds voor de toekomst van muziekminnend Nederland.
Ik ben bang dat het merendeel van ons volk gezien de meer dan 20 nummer 1 hits van Ewbank er waarschijnlijk heel anders over denkt.

1 comment to De W van koningslied.

  • Het is ernstig hoe snel het virus van de taalverloedering dankzij het koningslied om zich heen grijpt. Zels de schrijver van dit verder perfecte artikel introduceert nieuwe vervormingen als “meer ernstigere”. Misschien moeten we het erop houden dat, zoals ooit prins Klaus de stropdas afgooide om de omgang wat losser te maken, het koningslied de taalpuristen terugstuurt in hun hok, met de les dat je emoties nu eenmaal niet hoeft te combineren met perfect taalgebruik. Dat iemand als Frits Spits, die toch bekend staat om zijn welsprekendheid, zich heeft vereenzelvigd met dit gedrocht van een lied is onbegrijpelijk.