Bert Profiel

Contact – Boeken ?

@: Bert Louissen
Tel: 06-55364168

Zie voor meer informatie mijn contact en boekings pagina
tip: als u op de foto's klikt worden deze vergroot weergegeven

Belastingdienst I

En daar waren ze weer: de mensen van de Belastingdienst die ons aan het eind van hun mededeling zo graag willen wijsmaken dat ze het niet leuker, maar wel makkelijker kunnen maken. Waar halen ze in vredesnaam de arrogantie vandaan om zoiets ongegeneerd de ether in te slingeren?

Om te beginnen: de Belastingdienst, toch een burger Service instelling volgens mij, zou dus al heel wat klantvriendelijker kunnen optreden.
Dit kunnen ze bijv. doen door er vanuit te gaan dat de meeste mensen echt oprecht iets te vragen hebben, omdat ze niets snappen van naheffing op voorheffing, voorheffing op voorheffing op naheffing na ontvangst van T-biljet. En dit als gevolg van een of andere wet die het de Belastingdienst mogelijk maakt beleid op vorig beleid met correctie van weer dat vorige of dan wel toekomstige beleid te maken dan wel daarop weer een regel  als of maatregel gevolg van het nader te bepalen en in te voeren beleid met een mogelijk toekomstige ontwikkelen daarop in te voeren.

Snapt u het? Natuurlijk niet, niemand snapt het, en als het ook maar een beetje helderder zou zijn, zou dat talloze ambtenaren hun baantje kosten, en ja, je collega’s op straat zetten doe je in de regel meestal niet.
In ieder geval kan een ding een stuk makkelijker. Maar ik begrijp ook wel, dames en  heren van de Belastingdienst, dat het weer de nodige en afschuwelijke inspanning vergt daar verandering in te voeren. En overuren maken komt aan als een vloek, nietwaar?
Zo moet ik ieder jaar een geschat inkomen opgeven. Doe ik dat niet, dan gaan ze automatisch uit van het verworven inkomen van het jaar daarvoor en slaan dat  aan  als voorlopige1 aanslag.  Natuurlijk, de overheid moet cash flow hebben, elke burger begrijpt dat. Dat is bijv. ook de reden waarom de btw is ingevoerd. Maar een inkomen, gerelateerd aan omzetbelasting hoeft nauwelijks te worden geschat. Dat is al vrij precies en dat kunt u aan het eind van het eerste kwartaal al zien, als alles is aangegeven. Schat dus dat voorlopige inkomen niet in en leg de aanslag dus niet op ergens in februari, maar halverwege april. Het voorkomt in elk geval veel heen en weer schuiven van geld. Niet zo moeilijk lijkt me.

Leuker, makkelijker en reëler toch?

1 comment to Belastingdienst I

  • Hallo Bert, een paar jaar geleden heb ik een optreden van je gezien. Het was in Smilde, je speelde in restaurant: “Het Rieten Dak”. Onze voorzitter Willem van de Commerciële club had je uitgenodigd. Het restaurant was nieuw en we waren zo’n beetje de eerst gasten. Ik heb ontzettend genoten van deze avond. Je speelde geweldig, het heeft bij ons allemaal een diepe indruk achter gelaten. Fantastisch voorbeeld hoe je met een handicap zoals die van jou nog echt veel uit je leven kunt halen. Sinds April 2014 ben ik de oppas van een vrouw met hersenletsel, ze is onder een paard gekomen en daarbij heel hard met haar hoofd op de grond terecht gekomen. Ze heeft blijvend hersenletsel en zal daar waarschijnlijk nooit meer van genezen. Ze is met tussenpozen zeer depressief en ze ziet het dan allemaal zeer donker in. Die avond dat jij optrad heb ik een cd van je gekocht. Die vond ik laatst terug, tussen al die anderen.. Ik heb haar over jou verteld, ik dacht: daar krijgt ze vast wel weer moed van.

    Treed je ook op in locaties? We zouden je dolgraag een keer zien en horen spelen.

    Met vriendelijke groet,

    Eric Naberink

Leave a Reply